Perenvlaai

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg stoofperen, suiker, kaneelstokje, azijn, eventueel rode suiker (perensuiker), paneermeel

Bereiding:

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Schil de peren en snijd ze in vieren, dikke peren in achten, en verwijder het klokhuis. Stoof de peren dan in water, waar een scheut azijn, suiker en pijpkaneel is toegevoegd, tot ze bijna gaar zijn. De peren mogen niet uit elkaar vallen. Het hangt van de soort peer af hoe lang het stoven duurt. Wanneer men een rode peer wil hebben, vervang dan een gedeelte van de suiker door de rode suiker. Haal de peren uit het kookvocht en laat ze afkoelen. Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept. Bestuif deze licht met paneermeel. Verdeel dan de peren over de bodem en bak de vlaai in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven.