Ananas-abrikozenvlaai

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
paneermeel, ananas, halve abrikozen, 2½ dl vruchtensap, 10 g aardappelmeel

Bereiding:

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept. Bestrooi de bodem met paneermeel. Laat de ananasschijven en de abrikozen goed uitlekken en snij de ananas in tweeën. Leg de ananas langs de buitenrand van de vlaai en daartegen een rand van abrikozen met de bolle zijde naar boven. De volgende rand maken met in vieren gesneden ananas en in het midden een paar abrikozen. De vlaai gaar en bruin bakken in 15 á 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven. De afgekoelde vlaai overgieten met 2½ dl ananassap dat met het aardappelmeel is gebonden.