Aardbeienvlaai

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg aardbeien, 8 g aardappelmeel, suiker, paneermeel

Bereiding:

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak de aardbeien schoon en snijd de aangetaste stukjes eruit. Verwarm ze dan in een klein bodempje water zodat ze net geslonken zijn en laat ze dan op een zeef uitlekken. Bind dan 2 dl van het vocht met het aardappelmeel en voeg daar suiker naar smaak aan toe. Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept en bestuif de bodem met paneermeel. Doe de uitgelekte en afgekoelde aardbeien op de bodem en giet dan het lauwe gebonden sap er over heen. Bak de vlaai direct in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven. Wanneer de vlaai uit de oven komt kan men er naar wens nog wat suiker over strooien.