voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg aardbeien, 8 g aardappelmeel, suiker, paneermeel |
De gist met een klein
gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de
bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg
kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een
warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg
opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en
het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het
deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet
zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een
warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken.
Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak de aardbeien schoon en snijd de aangetaste stukjes eruit.
Verwarm ze dan in een klein bodempje water zodat ze net geslonken
zijn en laat ze dan op een zeef uitlekken. Bind dan 2 dl van het
vocht met het aardappelmeel en voeg daar suiker naar smaak aan toe.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept en bestuif de
bodem met paneermeel. Doe de uitgelekte en afgekoelde aardbeien op
de bodem en giet dan het lauwe gebonden sap er over heen. Bak de
vlaai direct in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven.
Wanneer de vlaai uit de oven komt kan men er naar wens nog wat
suiker over strooien.
|