Appel-gembervlaai

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg appels, 100 g gemberbolletjes, gembersiroop, 10 g aardappelmeel, paneermeel

Bereiding:

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept, prik hem in en strooi dan paneermeel over de bodem. Schil de appels, maak ze schoon en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm ze langzaam in water met de gembersiroop maar laat ze niet stuk gaan. De appelstukjes op een zeef laten uitlekken. Hak de gemberbolletjes fijn en vermeng ze voorzichtig met de appel, laat dit dan afkoelen. Bak de vlaai in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven gaar. Bindt 2½ dl van het pocheervocht met het aardappelmeel en giet dit, wanneer het lauw is, over de afgekoelde vlaai.