voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg appels, 100 g gemberbolletjes, gembersiroop, 10 g
aardappelmeel, paneermeel |
Eenvoudig gistdeeg zonder
ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin
doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat
opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op
een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept, prik hem in
en strooi dan paneermeel over de bodem. Schil de appels, maak ze
schoon en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm ze langzaam in water
met de gembersiroop maar laat ze niet stuk gaan. De appelstukjes op
een zeef laten uitlekken. Hak de gemberbolletjes fijn en vermeng ze
voorzichtig met de appel, laat dit dan afkoelen. Bak de vlaai in ±
20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven gaar. Bindt 2½ dl van
het pocheervocht met het aardappelmeel en giet dit, wanneer het lauw
is, over de afgekoelde vlaai.
|