500 g lamsboutplakken in
blokjes van ± 2 cm
zout, peper
4-5 eetlepels olijfolie
2 fijngesneden rode uien
2 geperste teentjes knoflook
2 kardemompitten
een stukje pijpkaneel
1/2 theelepel kurkuma of geelwortelpoeder
1 pot lamsfond (± 340 ml, Lacroix)
1 middelgrote aubergine in blokjes
4 ontvelde tomaten in stukken
2 groene paprika's in blokjes
100 gr gedroogde Franse pruimen (pruneaux) in reepjes
1/2 literblik of pot witte bonen, uitgelekt
2 eetlepels fijngehakte verse munt
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie |
Kruid de lamsvleesblokjes
met zout en peper en bak ze in de hete olijfolie bruin.
Voeg de uien, knoflook, kardemom, kaneel en kurkuma toe en bak deze
al omscheppend ± 5 minuten mee.
Voeg de lamsfond en 1 liter water toe en breng alles aan de kook.
Laat de soep met het deksel op de pan ± 45 minuten zachtjes
doorkoken.
Voeg de aubergine, tomaten, paprika's en pruimen toe en laat de soep
nog ± 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de bonen toe en laat de soep door en door warm worden.
Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi er de peterselie
en de munt over.
Serveer de soep met pitabroodjes en tahinacrème.
Tahinacrème:
Maal 50 g blanke amandelen op de fijne rasp van de foodprocessor of
in een amandelmolen.
Pers 1 teen knoflook uit en meng dit met het sap van 1 citroen, de
gemalen amandelen, 1 dl tahinepasta (pot, toko of natuurwinkel), een
mespunt gemalen kummel en 1 theelepel suiker.
Bestrijk de pitabroodjes hiermee.
|