voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg kersen, 100 á 160 g suiker, 8 g aardappelmeel, paneermeel |
Eenvoudig gistdeeg zonder
ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat in boteren en het deeg
erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de
plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog
eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Ontpit de kersen en let op dat ze niet teveel stuk gaan. Als het
stevige kersen zijn, is het raadzaam ze vooraf in 2 dl water even te
verwarmen. Laat de kersen uitlekken en bind 2 dl van het vocht met
het aardappelmeel, giet het vocht over de kersen. Als het zachte
kersen zijn, dan niet verwarmen. Maak een bodem van gistdeeg volgens
bovenstaand recept, bestrooi deze met paneermeel. Verdeel dan de
kersen over de vlaai, bestrooi ze met suiker naar smaak en bak ze
direct in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven gaar.
|