Zoetzure gembersaus

Ingrediënten voor de saus:

4 eetlepels witte suiker
2-3 cm gemberwortel
2 dl warm water
4 eetlepels azijn
1 eetlepel ketjap
1 theelepel maïzena
1 eetlepel gehakte bakgember

Bereiding:

Schil de gemberwortel zo dun mogelijk, rasp hem en meng hem door de
suiker.
Brand onder voorzichtig roeren de suiker in een pan met een dikke bodem
tot karamel (ze moet goudgeel van kleur zijn).
Haal de pan van het vuur en voeg er het warme water bij.
Breng de massa, nadat die met schuimen is opgehouden, opnieuw aan de kook
en laat zachtjes koken tot alle karamel is opgelost.
Voeg er de azijn en de ketjap bij en bind de saus met de aangemengde
maïzena.
Roer er tenslotte de bakgember door.
Deze saus wordt o.a. gegeten bij saté‚ babi, gebakken vis en geroosterd
varkensvlees en is heel lekker bij gepaneerde garnalen.
Voor de variatie kunt u tijdens het koken van de saus ± 30 g goed uitgelekte stukjes gemengde vruchten uit blik mee koken. In Chinese restaurants
wordt dit vaak gedaan voor Goe lo Yuk en Goe lo Ha.