100 g kristalsuiker
100 g poedersuiker
6 eiwitten
snufje zout
125 g blanke amandelen, gemalen
voor de amandelcrème:
200 ml slagroom (Melkan)
200 g mascarpone
3 eetl. amandellikeur
voor het glazuur:
150 g poedersuiker
3 eetl. heet water
2 eetl. boter
50 g chocolade, geraspt of 2 eetl. cacaopoeder
kerstchocolaatjes, snoepjes of wandelstokjes
bakpapier
spuitzak met grote spuitmond |
Verwarm de oven voor op
170ºC. Meng de twee soorten suiker. Klop de eiwitten in een vetvrije
kom stijf met een snufje zout. Spatel het suikermengsel en de
gemalen amandelen luchtig door het eiwit. Bekleed een bakplaat met
bakpapier.
Schep de eiwitmassa in een spuitzak en spuit op het bakpapier vier
cirkels van circa 9 cm Ø. Spuit daarna vier cirkels van circa 7 cm,
vier van 5 cm en vier van 3 cm. Maak op alle kleinste cirkels een
slordig toefje want dit wordt de top van de ‘boom’. Bak de cirkels
circa
1 uur in het midden van de oven. Schakel de oven
terug naar 100°C als het schuim te donker wordt. Zet de oven
eventueel op een kier. Laat de cirkels op een rooster afkoelen. Klop
de slagroom stijf en schep deze door de mascarpone die gemengd is
met de amandellikeur. Verdeel de crème over de cirkels en stapel ze.
Roer voor het glazuur de poedersuiker met heet water, boter en
chocolade. Sprenkel dit over de taart en garneer met de
kerstchocolaatjes en snoepjes. |