Kerstrecept 43

Krokante eendenborst met honing-grapefruitsaus

Ingrediėnten voor 4 personen:

4 kleine (ą 125 g) eendenborsten (of 2-3 grotere)
400 g spruitjes
200 g cantharellen
2 rode grapefruits
500 g stevige aardappelen
500 g pastinaken
1 blokje Knorr Groentebouillon
6 eetl. olijfolie
1 zakje Knorr Jachtsaus
4 -5 theel. honing

Bereiding:

Snijd de witte velkant van de eendenborsten diagonaal in tot op het vlees zodat een ruitpatroon ontstaat. Laat de eend buiten de koelkast op kamertemperatuur komen (10-15 min.) Maak de spruitjes en cantharellen schoon. Pers 1 grapefruit uit. Schil de andere en verdeel het vruchtvlees in partjes. Snijd ze doormidden.
Schil de pastinaken en aardappelen. Zet ze op in koud water en breng het water aan de kook. Verkruimel de bouillontablet erboven, omroeren en de aardappelen en pastinaak met het deksel op de pan in ca. 20 min. gaarkoken. Afgieten, fijnstampen en de olijfolie en peper en zout naar smaak erdoor kloppen.
Kook de spruitjes in ruim water in 5-10 min gaar (afhankelijk van de grootte van de spruitjes en de gewenste gaarheid). Afgieten.
Bestrooi de eendenborsten met wat zout. Verhit een pan en leg de eendenborsten met het vel naar beneden in de pan. Bak ze ca. 15 min. (afhankelijk van de dikte) en keer ze geregeld. Bestrooi ze met wat peper. Leg ze op een snijplank, laat ze 10 min. rusten onder aluminiumfolie en een dikke doek.
Giet de helft van het bakvet uit de pan. Bak de cantharellen in de rest gedurende 2 min. Voeg de spruitjes toe en bak ze 2 min mee. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Vul het grapefruitsap met water aan tot 250 ml. Bereid de saus hiermee volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 1-2 tl honing toe en schep de stukjes grapefruit erdoor.
Snijd de eend in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs op 4 hete borden. Schep de puree en de spruitjes met cantharellen erbij. Schep de saus over de eend.
Serveer tips:
Planningstip: De puree kan je van tevoren maken, zodat je deze alleen nog hoeft op te warmen. Ook de spruitjes kan je vast koken. De eend kan je 10 min. voorbakken, en hoeft dan alleen nog maar te worden afgebakken.
Variaties:
Dit recept kan je ook prima maken met struisvogelbiefstuk. Gebruik dan vloeibare margarine om te bakken. De grapefruits kan je vervangen door 3 sinaasappels: 1½ uitpersen en 1½ in partjes verdelen.

           

    

Fijne feestdagen en eet lekker !

Bron: www.knorr.nl