Kerstrecept 29

Groenten *koulibiac

Ingrediënten voor 4 personen:

250 g rijst
1 grote aubergine
2 courgette
cica 1 dl olijfolie + 4 eetl. olijfolie
500 g kleine trostomaatjes
2 rode uien
2 bolletje mozzarella
2 eetl. balsamico-azijn
4 eetl. groene pesto uit een potje
een paar druppels tabasco
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
50 g geraspte Parmezaanse kaas
1 eierdooier

Bereiding:

Kook de rijst gaar. Snijd de aubergine en de courgettes in plakken van circa 1 cm dik, bestrijk ze met olie en rooster ze onder de voorverwarmde ovengrill tot ze aan beide kanten licht gekleurd zijn. Halveer de tomaatjes en snipper de ui grof. Verhit een paar lepels olijfolie in een lage pan met een dikke bodem en bak de tomaatjes en de rode ui op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Bestrooi met wat zout en peper. Snijd de uitgelekte mozarella in plakken. Roer de 4 eetlepels olijfolie, de balsamico-azijn, de pesto en de tabasco door elkaar. Vet een ronde of rechthoekige ovenschaal van circa 8 cm hoog in met wat olie. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die rondom 4 cm groter is dan de schaal. Steek sterretjes of andere kerstfiguurtjes uit de deegafsnijdsels. Schep eenderde van de rijst in de schaal. Verdeel daarover de aubergineplakken en bestrijk ze dun met het pestomengsel. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en beleg met de courgette, die met het resterende pestomengsel wordt bestreken. Dan komt de helft van de overgebleven rijst en daarop het tomatenmengsel en de plakjes mozarella. Dan de resterende rijst. Dek de schaal af met het overhangende bladerdeegdeksel en plak er de garnering op. Snijd een gaatje in het midden uit het deeg om de stoom te laten ontsnappen. Zet de schaal tot verder gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrijk het deegdeksel met de losgeroerde eierdooier en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi bruin is.
Wat is een *koulibiac ?
Van origine Russisch, behorend bij de familie van "en croûte" gerechten. De traditionele koulibiacs zijn meestal samengesteld uit afwisselende lagen bladerdeeg gevuld met zalm, gekookte rijst, champignons en eieren. Koulibiacs kunnen zowel geserveerd worden als voorgerecht (klein) en als hoofdgerecht. Indien gevuld met fruit (als dessert) wordt er een laag pannenkoekjes mee in verwerkt. Ook wel koulibiaca, coulibiac en kulebyaka genoemd.

           

    

Fijne feestdagen en eet lekker !