Kerstrecept 04

Kalkoen (gevuld) (per persoon ca. 300 g rekenen)

IngrediŰnten voor 6-? personen:

1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg, zout, 1/2 % van het gewicht van de kalkoen, ongeveer ż kg tamme kastanjes of 1Ż kg Bellefleuren of Jonathans, (1 theel. salieblaadjes), 300-750 g boter, suiker

Bereiding:

De kalkoen wassen en zouten. De kastanjes in kruisen, 10 min. koken in ruim water, afgieten en pellen of de appelen schillen, in vieren snijden en van de klokhuizen ontdoen. De lichaamsholte van de kalkoen vullen met de kastanjes of de appelen en desgewenst de klein gesneden salieblaadjes, daarna dichtbinden. De kalkoen in de boter onder regelmatig bedruipen goudbruin en gaar braden in een warme oven bij 150║C - 175║C, zo nodig tijdens de braadtijd de kalkoen bedekken met aluminiumfolie of vuurvast kommetje water onder in de oven plaatsen tegen het uitdrogen.
Braadtijden:
2-4 kg: ca. 2 1/2 uur; 5-7 kg: ca. 3 3/4 uur; ca. 10 kg: ca 4 1/2 uur. (De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat.) Bij de jus zoveel water schenken en roerend aan de kook laten komen, dat bijna al het bezinksel oplost. De kastanjes of de appelen uit de kalkoen nemen en deze laatste voorsnijden. (zie**) De kalkoen in meerdere stukken verdelen en het borstvlees in plakken snijden. De kastanjes of de appelen, die op smaak afgemaakt zijn met suiker, om de kalkoen heen leggen.
** De kalkoen voorsnijden: hiervoor de poten er af snijden, deze desgewenst in tweeŰn delen, de vleugels eraf nemen met een stukje borst eraan laten; het borstvlees in twee stukken eraf nemen. De stukken kalkoen op een voorverwarmde schaal leggen, iets jus er over schenken. U kunt serveren met b.v een perzikencomp˘te.

           

   

Fijne feestdagen en eet lekker !