Salade Niçoise met zalm

Ingrediënten voor 4 personen:

2 stukken gefileerde zalm van circa 120 g per stuk
1 glas witte wijn
2 laurierblaadjes
1 takje verse tijm of 0.5 theel. gedroogde tijm
zout en versgemalen peper
250 g dunne sperzieboontjes of haricots verts
3 eieren
0.5 komkommer
2 vleestomaten
12 zwarte olijven zonder pit
4 eetl. mayonaise
2 eetl. fijngehakte groene kruiden (peterselie, bieslook, kervel, dille en dragon); vers of diepvries
1 eetl. citroensap
3 eetl. olijfolie
1 eetl. pesto (uit een potje)
1 blikje anjovisfilets
blaadjes sla

Bereiding:

Voorbereiden:
Controleer de zalm op graatjes. Breng de wijn met de laurier, de tijm en wat zout en peper in een steelpannetje aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten trekken. Leg de zalm in de pan en voeg zoveel heet water toe dat de zalm net onder staat. Breng aan de kook, laat een paar minuten zachtjes koken, neem de pan van het vuur en laat de zalm afgedekt in het pocheervocht afkoelen. Neem de zalm uit de pan en breek voorzichtig in niet te kleine stukken. Kook de afgehaalde boontjes in ruim water met zout beetgaar, giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en laat ze uitlekken. Kook de eieren in 8 minuten bijna hard, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes met een lepel en snijd de komkommerhelften in niet te dunne plakjes. Snijd de ontvelde tomatenkwarten zonder de zaadjes in reepjes. Snijd de olijven in plakjes. Doe de mayonaise in een kom en roer er de kruiden door. Maak een vinaigrette van citroensap, olijfolie, pesto en wat zout en peper. Laat de ansjovisfiletjes uitlekken.
Bereiden:
Schep de boontjes, de komkommer, de tomaat en de olijven met de vinaigrette door elkaar. Bekleed een schaal met blaadjes sla. Schep er de groentesalade op. Verdeel er de zalm, de in parten gesneden eieren en de ansjovisfiletjes over en geef de kruidenmayonaise apart. Lekker met knapperig stokbrood.
Tips:
In deze Salade Niçoise is de bekende tonijn uit blik vervangen door verse zalm. Dat maakt de salade extra lekker en luxe.

 

Bron: www.boodschappen.nl