Stamppot andijvie en noten

IngrediŽnten voor 4 personen:

1 kg aardappels (kruimig kokend)
1 andijvie, circa 750 gram
100 g hazelnoten
zout en versgemalen peper
circa 5 eetl. olijfolie (extra vergine)

Bereiding:

Voorbereiden:
Snijd de geschilde aardappels in stukken. Verwijder lelijke bladen van de andijvie. Snijd een stukje van de stronk. Snijd de andijviebladen in dunne repen. Hak de hazelnoten tot grove kruimels.
Bereiden:
Doe de aardappels in een grote pan. Voeg zoveel water toe dat de aardappels voor de helft onderstaan. Doe een beetje zout in de pan. Kook de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar en giet ze daarna af. Zet de pan op een warmhoudplaatje of vlamverdeler op een laag vuur. Stamp aardappels en rauwe andijvie door elkaar. Roer ten slotte de olie door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de stamppot in een voorverwarmde ovenvaste schaal en bestrooi hem met de notenkruimels.
Variatie:
Vervang de noten door geraspte belegen kaas of plakjes mozzarella. Zet de schaal even onder de ovengrill en laat de kaas smelten. Garneer de gesmolten mozzarella met plakjes tomaat of doormidden gesneden cherry/kerstomaatjes. Roer door de stamppot in kleine blokjes gesneden gorgonzola. Roer blokjes salami door de stamppot. Vervang 2 eetl. olijfolie door 2 eetl. notenolie.

 

Bron: www.boodschappen.nl