Krokante aardappels uit de oven op z'n Engels

Ingrediënten voor 4 personen:

Heerlijk krokant knapperige aardappels met een goudbruine glans. Succes gegarandeerd!
1 kg bloemige aardappels, 1½ theelepel rozemarijn, 4 eetlepels lichte olijf- of zonnebloemolie, 1½ theelepel paprikapoeder, zeezout, versgemalen peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190ºC. Was of borstel de aardappels schoon en snijd ze in grote stukken. Doe ze in een grote pan met kokend water. Voeg wat zout toe en roer goed door elkaar. Breng het water weer aan de kook, leg het deksel op de pan en laat de aardappels 4 minuten zachtjes koken. Niet langer want anders worden ze te gaar en gaan brokkelen.
Doe de olie in een bakblik en zet alvast 5 minuten in de oven om door te warmen. Schep de aardappels in een zeef of ijzeren vergiet en schud even voorzichtig heen en weer zodat de buitenkant wat ruwer wordt. Hierdoor bakken de aardappels krokanter in de oven. Let wel op dat de stukjes aardappel heel blijven.
Leg de aardappelstukjes voorzichtig terug het bakblik, roer met een metalen lepel zodat de olie goed over de aardappels verdeeld wordt. Bestrooi met paprikapoeder en de rozemarijn en bak ze, zonder om te scheppen in ongeveer 1 uur en 15 minuten krokant en goudbruin. Besprenkel de aardappels met zeezout, versgemalen zwarte peper en serveer direct. Lekker met een komkommersalade. (zie recept komkommersalade) Als vlees erbij, b.v. een slavink, blinde vink, karbonade, kipfilet of biefstuk.