Basisrecept quiches : kruimeldeeg

Ingrediënten voor 4 personen:

Tip:
Kruimeldeeg kan ook kant en klaar gekocht worden in grootwarenhuizen. Koop ongeveer 230 g om een taartbodem van 24 cm doorsnede en 4 cm hoog te bedekken.
Ingrediënten voor 4 personen
(voor een taartbodem van 24 cm doorsnede en 4 cm hoog)
150 g bloem
70 g bakboter (kamertemperatuur)
1 eetl. koud water
1/4 koffielepel zout

Bereiding:

 Zeef de bloem met het zout in een grote kom.
Snij de boter in blokjes op de bloem.
Verdeel de boter met behulp van een deegmenger door de bloem tot er een grof korrelig mengsel ontstaat.
Maak een kuiltje in het midden van het bloem/botermengsel en giet er het koude water in. Kneed snel tot een samenhangende bal. Niet te lang kneden, het deeg moet kruimelig blijven, anders wordt het kruimeldeeg bij het bakken te hard.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Blindbakken:
Bij een vulling met een hoog vochtgehalte is het nodig om het kruimeldeeg voor te bakken (blindbakken) anders wordt het deeg niet krokant.
Rol het deeg lichtjes uit op een bebloemd werkblad. Bekleed er een ingevette en met bloem bestoven taartvorm mee (De randjes mooi aandrukken. Om het deeg van de plank naar de vorm te verplaatsen zonder dat het breekt, kun je de deegroller gebruiken. Rol het deeg een stukje om de roller en til het voorzichtig op.) en prik verschillende keren in de bodem met een vork. Zet de vorm 20 à 30 min in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg een stuk bakpapier in de vorm en verzwaar met bv droge peulvruchten om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken gaat rijzen.
Zet de taartvorm 10 min in de oven.
Verwijder het bakpapier en peulvruchten.
Vul de taartbodem met de gewenste vulling en bak verder af zoals aangegeven in het gekozen recept. Belangrijk : zet de gevulde taartbodem altijd direct in een voorverwarmde oven, anders dringt het vocht van de vulling in de taartbodem en kan deze niet meer krokant gebakken worden.