Recept 17, Bifana (broodje warm vlees) uit Portugal.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

4-6 kleine broodjes (voorgebakken per 6, supermarkt) – 450 g varkensvlees (hamlappen o.i.d.) – 200 ml olijfolie – peper – rozemarijn – 1 teentje knoflook – zeezout – piripiripoeder (of tabasco) – dragonmosterd

Bereiding:

Maak van de olijfolie met rozemarijn, knoflook, peper, en wat zeezout met de staafmixer een kruidenolie om het vlees te marineren. Snijd dunne plakken van het varkensvlees, dek af met vershoudfolie en hamer de plakken dun met de vleeshamer. Strijk de plakken aan een kant in met de olie om te marineren.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bak de broodjes in de oven af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze horizontaal in en klap ze open.
Grill de dunne plakken vlees en bestrijk de ongemarineerde kant tijdens het grillen met een klein beetje olie. Leg de plakken op de broodjes. Smeer vervolgens de dragonmosterd en het piripiripoeder naar smaak op het vlees.
Opmerking: de dragonmosterd die hier kant-en-klaar wordt verkocht, is meestal erg heet; pas daarmee op! De mosterd die in Portugal wordt gebruikt, is over het algemeen vrij zacht.
Als u wat dragon aan uw favoriete mosterd toevoegt en die een paar dagen laat staan, hebt u ook een aardig resultaat. Voeg zo nodig een snuif suiker toe om wat van de scherpte van de mosterd weg te halen.
Tip: piripiri is een scherp rood pepertje dat wordt gedroogd en vervolgens gemalen en als piripiripoeder wordt verkocht (in de grotere supermarkten en speciaal zaken). Een goede vervanger voor dit scherpe poeder is cayennepeper.