Recept 127, Moussaka.

Ingrediënten voor 4 personen:

olie om in te vetten
450 g vastkokende aardappelen
2 courgettes
2 aubergines
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
500 g rundergehakt
2 vleestomaten
verse oregano
zout en versgemalen peper
klontje boter
1 eetlepel bloem
0,5 liter melk
2 eieren
300 g geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Vet een ovenschaal in.
Snijd de geschilde aardappelen, de courgettes en de aubergines in plakken.
Pel en snipper de ui en de knoflook
Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak achtereenvolgens de
aardappelschijfjes, de courgetteplakjes en de aubergineplakjes aan beide
kanten mooi bruin.
Fruit dan de ui met de knoflook, voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Hak de oregano fijn, voeg die met de tomaten aan het gehaktmengsel toe en
breng op smaak met zout en peper.
Verwarm het klontje boter in een pan en roer de bloem erdoor.
Voeg al roerend langzaam de melk toe, neem de pan van het vuur en klop er de
eieren en de helft van de kaas door.
Vul de ovenschaal in laagjes: eerst de aardappelschijfjes, dan de helft van
het gehaktmengsel, de aubergineplakken, de rest van het gehakt en als laatste
de courgetteplakken.
Giet de kaassaus erover en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Bak de moussaka in de oven in 30 minuten af.
Als je in Griekenland op vakantie bent geweest, moet het je haast wel zijn
opgevallen dat er in de winkels en op de markt qua groente niet veel keus is.
Aubergines, courgettes, uien, knoflook en als je mazzel hebt, wat tomaten.
Dat moussaka een typisch Grieks gerecht is, zul je dan ook wel begrijpen.
Gelukkig kun je er wel veel fruit kopen, zoals druiven, meloen, sinaasappels,
perziken en abrikozen, zodat je genoeg vitaminen kunt binnenkrijgen.