Pel de tomaten
en snijd ze in stukken, pel de uien en hak ze fijn.
Leg de stukken tomaat en ui in een flinke pan (geen aluminium) en
breng ze aan de kook.
Laat ze in hun eigen vocht stoven op een zacht vuur tot ze gaar
zijn.
Roer veelvuldig met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
Wrijf ze door een zeef, liefst van kunststof.
Kook de moes opnieuw op en laat het pruttelen tot het zo dik is als
appelmoes.
Meng intussen in en kom alle kruiderij met de suiker en de azijn en
roer dit papje door de tomatenmoes.
Blijf nu voortdurend roeren.
Kook de massa nog circa 10 minuten tot een dikke vloeibare, egale
pap.
Laat die dan geheel koud worden.
Giet de tomatenketchup via een (goed met sodawater omgespoelde en
met heet water nagespoelde) trechter in de van tevoren goed
schoongemaakte flessen.
Sluit de flessen met plasticfolie en een elastiekje, zodat ze
volkomen luchtdicht zijn afgesloten.
Bewaar de ketchup minstens 3 weken voor je de flessen openmaakt.
Geef hem een iets ander smaakje door een teentje knoflook of een
groene paprika toe te voegen. |