Grieks toetje (galaktoboureko)

Ingrediënten voor 4 personen:

6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer,
boter
Voor de crème:
1/2 liter melk,
75 gram griesmeel,
3 eieren,
150 gram suiker,
1 pakje vanillesuiker,
2 eetlepels roomboter
Voor de siroop:
125 gram suiker,
3 eetlepels water,
rasp van 1 citroen,
1 mespuntje kaneel,
1/2 theelepel muntblaadjes óf 10 ml rum,
1 theelepel citroensap

Bereiding:

Voor als nagerecht na mijn hoofdgerecht "Griekse kip met feta uit de oven", als er nog wat ruimte over is ..
Rechthoekige bakvorm, oppervlakte iets kleiner dan een A4-tje.
Dit toetje heet "galaktoboureko" en staat in "Koken met plezier, Originele Griekse keuken", van Adelheid Vossiniotis
Voorbereiding:
Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Oven voorverwarmen op 200ºC. ((gasoven stand 5/6)
Bereidingswijze:
Voor de crème:
giet de melk in een pannetje, strooi al roerend de griesmeel erin en breng dit al roerend aan de kook.
Neem de griesmeelbrij van het vuur en laat afkoelen,
roer af en toe om een vel te voorkomen.
Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig en schep dit lepel voor lepel door de afgekoelde griesmeelbrij.
Roer tenslotte de boter erdoor (laat die eerst even goed zacht maar niet heet worden in de magnetron).
Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg dunner uit, breder dan de vorm. Leg drie velletjes in de vorm, gedeeltelijk overlappend, en smeer de overlappende gedeeltes in met boter als "lijm".
Giet de crème hierop.
Leg uitstekende randjes bladerdeeg over de crème heen.
Bedek de crème op dezelfde manier met drie bladerdeegplakjes. Maak de randen mooi dicht.
Neem een dun, scherp mes, en snijd het gebak tot bijna de bodem vast in vierkante porties.
Bestrijk de bovenkant met boter en bespetter het met koud water.
Zet het gerecht in een oven die voorverwarmd is op 200ºC. (gasoven stand 5/6) tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Voor de siroop:
Alle ingrediënten, behalve het citroensap, in een pannetje doen, en 5 minuten al roerend laten koken.
Van het vuur nemen en citroensap erdoor roeren.
De nog warme siroop over het gebak gieten. Vlak voor het serveren de vierkantjes helemaal los snijden.