Traditionele Baklava

Ingrediënten voor 24 Porties:

Dit Turkse gebak is gemaakt van vele lagen flinterdun filodeeg met een vulling van honing en gemalen noten
225 gram ongezouten boter
1 / 2 (500 g) pakket filodeeg
220 gram gehakte pecannoten
1 1/2 eetlepel hele kruidnagels
5 eetl. basterdsuiker
350 ml water
1 kaneelstokje
350 g honing

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 180ºC./gasstand 4.
Smelt de boter op laag vuur. Giet 2 eetlepels van de boter op de bodem van een ovenschaal van 20x30cm. Leg 3 vellen filodeeg in de schaal. Snij bij zodat het past. Strooi 2 eetlepels pecannoten over het deeg. Leg nog eens 3 vellen filodeeg erover en bestrijk dit rijkelijk met gesmolten boter en bestrooi met 2 eetlepels pecannoten. Herhaal deze lagen tot de schaal voor 3/4 vol is.
Snij het gebak met een scherp mes tot diamantvormen. Druk een kruidnagel in het midden van elke diamant. Giet de resterende boter over het geheel.
Bak 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot het goudbruin is.
Meng ondertussen suiker, water en kaneelstokje in een middelgrote pan en breng aan de kook, onder voortdurend roeren. Laat 10 minuten pruttelen.
Voeg de honing toe en laat nog 2 minuten langer zachtjes koken. Haal van het vuur en verwijder het kaneelstokje. Giet het honingmengsel over de warme baklava. Laat afkoelen op een rooster. Snijd in diamantvormen.