Nell's Ierse gekookte cake

Ingrediënten voor 12 Porties:

150 g sultanas of rozijntjes
75 g gedroogde krenten
175 g bruine suiker
115 g boter
250 ml water
4 eetl. droge sherry
125 g volkorenbloem
125 g bloem
1 1/2 theel. bakpoeder
1/8 theel. zout
1 theel. kaneelpoeder

Bereiding:

Doe in een middelgrote pan de sultana's (of rozijntjes), krenten, bruine suiker, boter en water bij elkaar en breng op middelmatig vuur aan de kook. Roer af en toe. Kook 20 minuten, haal van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180ºC./gasstand 4. Vet een langwerpige bakvorm of ronde cakevorm (diameter: 20 centimeter) in met boter.
Vermeng in een middelgrote kom volkorenbloem, bloem, bakpoeder zout en kaneel. Voeg de gekookte ingrediënten en de sherry toe en roer goed door elkaar. Giet het mengsel in de bakvorm.
Bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag dan de temperatuur naar 160ºC./gasstand 3 en bak de cake vervolgens nog 15 minuten. De cake is klaar als je er een satéstokje insteekt en deze er schoon en droog weer uitkomt.
Bewaar de cake in een lege koekjestrommel.