Chocolade-truffeltaart

Ingrediënten voor 10 personen:

boter, om in te vetten
55 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
25 gram bloem
25 gram cacao
50 milliliter koude, sterke zwarte koffie
2 eetlepel cognac
TOPLAAG:
600 ml slagroom
425 gram pure chocolade, gesmolten en afgekoeld
cacao, ter decoratie
poedersuiker, ter decoratie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden C. Vet een springvorm van 23 cm doorsnee licht in met boter en bekleed hem met bakpapier. Klop de suiker en eieren in een vuurvaste kom boven een pan heet water lichtgeel en schuimig. Zeef de bloem en cacao boven een andere kom en spatel ze voorzichtig door het eimengsel. Giet het mengsel in de springvorm en bak het 8.5 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de taart gerezen is en stevig aanvoelt. Laat de taart afkoelen op een rooster. Was en droog de springvorm en leg de afgekoelde taart er weer in. Meng de koffie en cognac en strijk ze met een kwastje over de taart. Klop voor de toplaag de slagroom tot zachte pieken. Spatel er voorzichtig de afgekoelde chocolade door. Giet het mengsel op de taartbodem en zet 4.5 uur in de koelkast om op te stijven. Zeef ter decoratie cacao over de bovenkant en haal de taart voorzichtig uit de vorm. Leg er smalle repen bakpapier over en zeef daartussen banen poedersuiker, zodat er een gestreept patroon ontstaat. Snijd voor het serveren de taart met een warm mes in punten.