Portugese sinaasappelpudding met Licor Beirao.

Ingrediënten voor 4 personen:

12 eierdooiers, 2 eiwitten, geraspte citroenschil van 1 goed geboende citroen, sap van 3 sinaasappelen, 1 borrelglas Licor Beirao (in Portugese winkels, eventueel te vervangen door Grand Marnier of Cointreau), 750 g suiker, 1 sinaasappel voor het garneren.
 

Bereiding:

Een recept van de Vlaamse keukenprinses Gemma Van Dijk, chef-kok van restaurant "A Lagosteira" in Albufeira in de Algarve
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bereidingswijze:
Klop de eiwitten tot sneeuw. Klop de eierdooiers tot een geel lint met 500 gram van de suiker. Meng de citroenrasp, het sap van 2 sinaasappelen en het glas likeur onder elkaar en roer voorzichtig door de geklopte eierdooiers. Spatel hierdoor de stijfgeklopte eiwitten. Laat de overige suiker in een pan karameliseren en voeg het sap van een sinaasappel voorzichtig toe. Doe dit mengsel in een tulbandvorm en draai hem rond zodat ook de zijkanten met siroop bekleed zijn. Giet het ei-sinasmengsel in de tulband. Scheur een gaatje in een blad keukenpapier en leg het op de bodem van een brede kom (dit voorkomt spatten). Zet de tulbandvorm erop en vul aan met kokend water tot 3/4 hoogte van de tulband. Plaats de tulband met het warmwaterbad in de voorverwarmde oven en laat gaar worden in ongeveer een half uur. Steek een mes tot in het hart van de pudding, als er niets meer aankleeft is de pudding gaar. Keer de tulband op een serveerschotel en laat afkoelen.
Serveertip:
Garneer met dunne schijfjes sinaasappel.