Powidltascherln

Ingrediënten voor 8 personen:

600 g aardappelen (kruimig), 125 g bloem, bloem voor het uitrollen, 30 g griesmeel, 1 ei, snufje zout, 1 eiwit, 100 g Powidl (pruimenmoes), 50 g boter, 3 el wit broodkruim, 2 eetl. poedersuiker

Bereiding:

Met pruimenmoes (Powidl) gevulde deegpakjes. Zie voor het recept van *Powidl hier onderaan !
Voorbereiding:
Kook de aardappelen in de schil zeer gaar, schil ze en druk ze nog warm door de pureeknijper. Vorm er met de bloem, het griesmeel, het ei en een snufje zout een glad deeg van en laat dat dan kort rusten.

Bereidingswijze:
Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ca. 3 millimeter en steek er met een glas rondjes uit. Roer het eiwit met 1 tl water los en bestrijk hiermee de deegranden. Leg in het midden van elk rondje 1 theel. Powidl. Vouw de deegrondjes in de vorm van een half maantje dicht en druk de randen zorgvuldig vast. Doe de Powidl-deegpakjes over in het zacht kokende water en laat ze zonder deksel op laag vuur in 6-8 minuten gaar worden. Verhit de boter in een pan en bak het broodkruim hierin goudbruin. Neem de gare deegpakjes met een schuimspaan uit het water, laat ze uitlekken en wentel ze door het broodkruim. Bestrooid met poedersuiker serveren.

************

*Recept voor Powidl (pruimenmoes).

Powidl (pruimenmoes), 3 kg pruimen (liefst kwetsen), 500 g suiker, 1/8 l wijnazijn, Oostenrijks recept voor pruimenmoes (liefst van kwetsen gemaakt), dat gebruikt wordt als vulling voor knoedels; heel makkelijk te maken en op een koele en donkere plaats bewaard ongeveer zes maanden houdbaar
Voorbereiding:
De kwetsen moeten een nacht lang staan; houd daar rekening mee!

Bereidingswijze:
Was de pruimen, ontpit ze en doe ze over in een grote pan. Strooi de suiker erover en schenk de wijnazijn erop. Laat een nacht lang staan. Laat de volgende dag circa 6 uren op heel laag vuur pruttelen. Tijdens het koken NIET doorroeren, want dan brandt het moes aan. De Powidl overdoen in met heet water uitgespoelde potten en die vervolgens afdekken met folie. Op een koele en donkere plaats bewaard, blijft Powidl ongeveer zes maanden goed.