4 broodjes van 1
dag oud, 2.1/2 dl melk, 2 eieren, 80 g suiker, 1 zakje
vanillesuiker, 50 g rozijnen, 50 g koude boter, boter om de
ovenschaal in te vetten, 500 g zure appels, 50 g gemalen amandelen
(zonder vlies), 1/2 theel. gemalen kaneel, 2 eiwitten |
Appel-ovenschotel met eiwitschuimlaag.
Voorbereiding:
Snij de broodjes in dunne sneden. Roer de melk los met de eieren, 40
g suiker en de vanillesuiker. Was de rozijnen en laat ze vervolgens
uitlekken op keukenpapier. Schraap dunne krullen van de boter. Vet een
ovenschaal in met boter. Snij de appels in vieren, schil ze,
verwijder de klokhuizen en snij ze in dunne plakjes. Verwarm de oven
voor op 200 graden C.
Bereidingswijze:
Schik de helft van de sneden brood in de ovenschaal. Giet er de
helft van het eiermengsel over. Verdeel de helft van de appelplakjes
over het brood. Bestrooi ze met de rozijnen, het kaneel en de
gemalen amandelen. Schik hierop de laatste sneden brood en giet er
het resterende eiermengsel over. Verdeel de boterkrullen over het
brood. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en
bak het gerecht circa 40 minuten tot het begint te kleuren. Klop
tegen het eind van de baktijd de eiwitten op. Roer er de suiker door
en klop het schuim tot stijve pieken. Verhoog de temperatuur van de
oven tot 220 graden C. Verdeel het schuim over de ovenschotel, plaats
hem bovenin de oven en bak hem in 8 minuten goudbruin.
|