Gundel-palaesinta-Oftewel: Hongaarse pannenkoeken.

 

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor het beslag:
200 g bloem
snufje zout
2 eieren
2,5 dl melk
2 theel. suiker
ca 1 dl sodawater
olie voor het bakken

Voor de vulling:
1 dl melk
3 eetl. suiker
100 g walnoten, geraspt
2 theel. gekonfijte sinaasappelschil
40 g rozijnen
2 eetl. rum

Voor de chocoladesaus:
3 dl melk
120 g suiker
1 pakje vanillesuiker
100 g chocolade
2 eidooiers
30 g cacaopoeder
2 eetl. bloem
1 glaasje rum
20 g boter

Bereiding:

Voorbereiding:
Klop de bloem,eieren en melk tot een glad beslag.
Voeg suiker toe.
Verdun het beslag met sodawater tot het op een creme-achtige dikke room lijkt.
Smeer met een kwastje wat olie in de pan.

Bereidingswijze:
Giet een lepel beslag in de pan.
Draai de pan heen en weer en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
Bak de pannenkoek aan beide kanten op hoog vuur en keer hem met een paletmes.
Vet de pan voor elke nieuwe pannenkoek in.

Kook voor de vulling de melk met de suiker, voeg de walnoten toe en kook dit al roerende tot een dikke crème.
Breng de crème op smaak met de sinaasappelschil, rozijnen en rum en schep dit op de pannenkoeken.
Vouw de pannenkoeken twee maal dubbel en leg ze op een bord.

Meng voor de saus 2 dl melk met suiker en vanillesuiker en breng dit kort aan de kook.
Smelt de chocolade langzaam in de hete melk.
Klop de rest van de koude melk schuimig met eidooiers, cacaopoeder en bloem en giet dit al roerende bij de chocolademelk.
Breng het geheel nog een keer kort aan de kook.
Neem de pan van het vuur en roer de rum en zachte boter door de saus.
Men giet elk apart de saus over een pannenkoek.