Crème karamel

Ingrediënten voor 4 personen:

1/2 l volle melk
1 vanillestokje
2 eieren
2 eidooiers
75 g suiker

Bereiding:

Voorbereiden:
Giet de melk in een saus- of steelpan. Snijd het vanillestokje in de lengte in. Schraap de kleine zwarte korreltjes los en doe ze met het stokje in de melk. Zet
4 kleine vuurvaste bakjes klaar. Verwarm de oven voor op 190ºC.

Bereiden:
Verwarm de melk met de vanille. Laat de melk ongeveer 20 minuten trekken - houd de melk daarbij tegen de kook aan. Pas op voor overkoken. Klop de hele eieren, de eidooiers en 2 eetlepels suiker los in een kom. Schep de overgebleven suiker in een pannetje met dikke bodem. Verhit de suiker op een niet te hete hittebron. De suiker moet een goudbruine karamelkleur krijgen en mag niet verbranden. Plaats de bodem van de pan, zodra de karamel de juiste kleur heeft, in een bak met koud water om het verhittingsproces te stoppen. Te heet of te lang gebrande suiker heeft namelijk een bittere smaak. Verdeel de karamel over de bakjes. Haal het vanillestokje uit de melk. Giet al roerend met een garde bij kleine beetjes tegelijk de warme melk bij het
eimengsel. Vul de bakjes met dit mengsel. Zet de bakjes in een vuurvaste schaal die met heet water is gevuld. De bakjes moeten voor driekwart in het water staan. Plaats de schaal met bakjes in de oven. Na ongeveer 20 minuten is de crème karamel gaar en klaar. Haal de bakjes uit de schaal en laat afkoelen. Keer de bakjes om op een dessertbord.