Brunsviger.

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g wit meel
50 g gist (of 25 g droge gist)
2 eetl. kristalsuiker
½ theel. zout
125 g boter
5 dl melk

Voor de topping:
250 g bruine suiker
6 eetl. kaneel
150 g boter

Bereiding:

Deens dessert, lekker warm en plakkerig uit de oven !
Bereidingswijze:
Meng de droge ingrediënten.
Smelt de boter in een pan en giet de melk erbij. Verwarm samen tot 40°C.
Giet boter en melk bij de droge ingrediënten en meng goed.
Nota: het deeg is natter dan gewoon brooddeeg.

Bedek de kom met plastiek en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats zonder tocht. De plastiek mag niet in contact komen met het deeg.
Bedek een bakplaat met bakpapier en giet het deeg erop. Laat zo nog eens 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 175°C.
Bereid nu de topping. Meng bruine suiker en kaneel. Smelt de boter en giet hem erbij-
Verspreid nu de topping over het cakedeeg.
Nota: De topping maakt gaten in het deeg, gelijkend op kleine meertjes suiker. Het is normaal dat niet het volledige oppervlak van de cake bedekt is met suiker.
Bak de cake voor 20 minuten op 175°C.