750 gram stevige
friszure appels, bij voorkeur Granny Smith
1,5 eetl. limoen of citroensap
80 gram suiker
3 eetl. Cointreau, Curacao of Triple sec
1 eetl. geconfijte sinaasappelschil (oranjesnippers), ragfijn
gehakt. |
Voor het maken
van appel sorbetijs is het niet per se noodzakelijk om over een
ijsmachine te beschikken. Hoewel het ijs dan wellicht wat korreliger
(ijskristallen) zal uitvallen, kunt u de appelmassa ook overdoen in
een diepvriesdoos en deze 20 minuten in de diepvriezer plaatsen. Met
twee vorken klopt u de massa dan even flink op en dat dient u
daarna, steeds na 20 minuten, nog tweemaal te herhalen. Daarna kan
het sorbet ijs stijf worden bevroren.
Bereidingswijze:
Schil de appels, snijd ze in parten en neem de klokhuisdelen weg.
Snijd de parten in kleine stukjes. Leg ze in de mengkom van de
foodprocessor waarin het sikkelmes is geplaatst. Sprenkel limoen of
citroensap over de appels. Maak er snel een fijne puree van. Wrijf
de puree eventueel nog door een fijne niet metalen zeef.
Breng intussen 1 deciliter water aan de kook. Laat er, onder
voortdurend roeren, de suiker in oplossen. Neem het pannetje met de
suikersiroop van de warmtebron. Laat alles enkele minuten staan om
iets af te koelen.
Roer de appelpuree en de likeur door de suikersiroop. Doe alles over
in de ijsmachine en laat deze zolang (zie ook de gebruiksaanwijzing
van de machine) draaien tot een vrij gladde ijsmassa is verkregen.
Presentatie:
Verdeel het sorbet ijs als bolletjes over wijde glazen (coupes).
Strooi de fijngehakte oranjesnippers er over. Schik er eventueel
munttopjes als garnering op.
|