Voor een
heerlijk krokante pizza:
500 g bloem
250 ml water (lauwwarm)
25 g verse gist of 10 gram gedroogde gist
3 eetl. olijfolie
3 theel. zout (fijn zout, zonder bergje)
1 theel. suiker
eventueel: 1 theel. gedroogde oregano
Je kan er overigens ook voor kiezen om een snelle pizzabodem te
maken, dan hoef je het deeg niet te laten rusten. Het resultaat is
iets minder knapperig, maar nog steeds een goed alternatief!
---------------
Tomatensaus
Mozzarella
Gorgonzola
Goudse kaas (oud)
Parmezaan |
Giet het
lauwwarme water in een brede bak of schaal en voeg de gist en suiker
toe. Roer goed door, tot de gist egaal verdeeld is. Laat vervolgens
een kwartier staan, tot het gistproces op gang is gekomen. Het is
van belang dat het water rond de 35 graden is, hierbij werkt gist
optimaal. De suiker helpt om dit proces op gang te brengen.
Bestuif het werkblad met wat bloem en maak hierop een bergje van de
bloem, of gebruik een grote, brede kom. Meng het zout, eventueel de
oregano en de bloem en giet hier het gistmengsel en de olijfolie
over, eventueel in fasen. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. In het
begin zal het deeg plakkerig zijn, maar gaandeweg wordt het steeds
soepeler. Door het zo lang te kneden worden lange ketens gevormd,
waardoor het deeg sterker wordt, en wordt het heel soepel, zodat het
goed te vormen is. Doe de deegbal in een met olijfolie ingevette
bak, dek deze af met een vochtige theedoek en zet deze op een warme
plek weg, bijvoorbeeld naast de oven of de verwarming, om 1 tot 2
uur te rijzen.
Kneed het deeg, dat nu ongeveer twee keer zo groot gerezen is, nog
een keer goed door en verdeel het in de juiste portie per pizza. Rol
elke portie uit tot een pizza. In principe geldt: hoe dunner hoe
beter!
Pizza beleggen:
Maak de randen iets dikker, zodat de saus er niet afloopt en bedek
de pizza met de topping. Hou daarbij je eigen voorkeur aan qua
hoeveelheid. Wat jij lekker vindt is goed! Zorg voor een goede,
gelijkmatige verdeling.
Pizza bakken:
Zet de pizza op een ingevette bakplaat of ingevet bakpapier in de
midden van de oven en bak 15 minuten bij een voorverwarmde oven op
250ºC. of 12 minuten bij 270ºC. (let op, de meeste ovens hebben
zeker een half uur nodig om door en door verwarmd te worden op deze
hoge temperaturen). Als je oven nog heter kan, hoeft de pizza nog
korter te bakken. |