Zandkoekjes

IngrediŽnten:

250 gram bloem
125 gram (room)boter
100 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
1 ei
mengkom
mixer met deeghaken (optioneel)
oven
bakpapier
deegroller
koekjesvormen of een glas

Bereiding:

Verwarm de oven voor:
Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Haal de bakplaat eruit en bedek die met een laag bakpapier. De bakplaat invetten kan ook, maar bakpapier werkt schoner en makkelijker.
Bereid het deeg:
Doe de bloem de bloem, suiker, vanillesuiker, het ei en de boter in een kom. Kneed dit goed door elkaar. Het makkelijkst en snelst doe je dit met een mixer met deeghaken, heb je die niet, dan kun je het ook met je handen doen. Is de boter nog hard? Snijd het dan in kleinere stukjes en laat het even op kamertemperatuur komen.
Rol het deeg uit:
Bestuif het werkblad met wat bloem en leg daar de bol deeg op. De bloem voorkomt dat het deeg vastkleeft aan het aanrechtblad. Rol het deeg nu uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Dit kun je met de hand doen, maar het is iets netter als je het met een deegroller doet. Bestuif in dat laatste geval ook de deegroller even met wat bloem, anders kleeft het deeg daar weer aan vast.
Steek de koekjes uit:
Steek de koekjes uit door er een vormpje in te drukken. Plaats de uitgestoken vormpjes op de met bakpapier belegde bakplaat. Van de randen die over zijn kun je opnieuw een bol maken, die uitrollen en er koekjes uit steken. Als je niet zoveel meer over hebt, is het het makkelijkst om de laatste set koekjes gewoon te snijden, zodat je geen deeg hoeft weg te gooien.
Bak de koekjes:
Plaats de bakplaat in de oven en laat de koekjes binnen 15 minuten goudgeel worden. Laat ze na het bakken goed afkoelen (maximaal een half uur) en doe ze daarna in een luchtdichte trommel. De zelfgebakken zandkoekjes blijven ongeveer een week goed.
Do's:
Varieer eens met de ingrediŽnten. Voeg bijvoorbeeld een beetje kaneel toe of maak de koekjes extra luchtig met een tweede ei. Dan zijn het niet echt zandkoekjes meer, maar ze zijn wťl lekker.
Bak je regelmatig zandkoekjes? Bespaar dan tijd en maak een dubbele hoeveelheid deeg. Zandkoekjesdeeg kun je goed invriezen. De volgende keer is het dan een kwestie van ontdooien.
Don'ts:
Leg het deeg niet rechtstreeks op de bakplaat, de kans op aanbakken is groter en het loskrabben van de restanten kost heel wat meer tijd dan het uitspreiden van wat bakpapier.

 

Bron: www.smulweb.nl