Recept 27...Rijst - Surinaamse nasi

Ingrediënten voor 1 persoon:

1 ui
2 maggieblokjes
100 gram rijst
1/2 kopje water
2 eetlepels olie
2 takjes selderij
125 gram kipfilet
1/2 theelepel trasi
3 teentjes knoflook
1/2 theelepel djinten
2 eetlepels chili saus
1/2 theelepel ketoembar
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel geraspte gember
3 eetlepels zoete marinade ketjap
4 eetlepels zoute ketjap (black soysaus/ketjap manis)

Bereiding:

Kook de rijst gaar met een flinke scheut ketjap, 1 maggiblokje en 1 eetlepel olie en en laat het daarna afkoelen.
De kipfilet in wat water gaar koken met 1 maggiblokje 1 teentje knoflook en 1 takje selderij. Snij de kipfilet daarna in kleine stukjes.
Versnipper de ui, pers de 4 teentjes knoflook, rasp de gember, de selderij fijnsnijden.
In een wok met hete olie de ui, trassi, knoflook en gember fruiten. Daarna de stukjes kipfilet toevoegen.
Na 1 minuutje gaan de overige ingrediënten erin: zoute ketjap, gekruide marinade ketjap, chili saus, zwarte peper, djinten, ketoembar, 1/2 kopje water en maggiblokjes naar smaak.
Laat dit geheel 4 minuten doorbakken in de wok.
Daarna beetje bij beetje de bruine gekookte rijst erbij doen en goed omscheppen, het gaat beter met 1 lepel in elke hand. Eventueel op smaak brengen met aromat, zout, suiker.
Voeg op het laatst de selderij toe en mix deze door de nasi.
TIPS! Lekker met komkommer, tomaat, sambal en kroepoek. En heerlijk met gestoofde of geroosterde kippenbout of kipsaté met pindasaus.