Recept 35, Quiche met geitenkaas en courgette (veg.).

Ingrediënten voor 4 personen:

Deeg:
300 gram bloem
150 gram boter
zout uit de molen
paar druppels water
Of:
1 pak bladerdeeg met roomboter
Vulling:
2 kleine courgettes
1 bakje cherry trostomaten á 200 gram
100 ml room
200 gram geitenkaas
5 eieren
5 takjes verse tijm of 2 theel. gedroogde tijm
50 g pijnboompitjes
zout en peper uit de molen
5 eetl. olijfolie

Bereiding:

Voorbereiding:
Je kunt quiche natuurlijk maken met bladerdeeg, maar het is lekkerder en leuker als je zelf aan de slag gaat. Het is ongeveer het makkelijkste deeg dat er is: het bestaat alleen uit bloem en boter. Maar als je hier geen zin in of tijd voor hebt, dan is bladerdeeg een prima alternatief.
Gebruik ijskoude boter, direct uit de koelkast. Het deeg mag namelijk niet te warm worden, anders wordt het slap. Snijd de boter in 2 cm grote stukjes, doe ze samen met de bloem in een mengkom en voeg een beetje zout toe. Maak vervolgens met twee tafelmessen snijdende bewegingen door het mengsel om zo de boter in steeds kleinere stukjes te verdelen. Gebruik in het begin geen machine of je handen, het deeg wordt dan te warm.
Als het goed is, houd je een korrelig mengsel over. Doe hier net zoveel water bij tot het een samenhangend geheel begint te worden. Meestal is een eetlepel of drie genoeg. Voor de laatste stap is het wel handig om je handen te gebruiken, maar let op: niet te lang! Kneed het deeg dus snel tot een stevige massa. Wikkel het vervolgens in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
Bereidingswijze:
Terwijl het deeg ligt te rusten, leg je de tomaten op een stuk bakpapier. Sprenkel er wat zout, peper en olijfolie overheen en zet het in de oven op 160 graden, ongeveer 30 minuten. Het idee is dat de tomaten een beetje uitdrogen, dit is nodig omdat de quiche anders te nat zou worden. Je kunt eventueel ook (zon)gedroogde tomaten gebruiken, maar die zijn vaak weer een beetje te droog. Snijd de courgettes in 1 cm dikke plakjes en bak deze in een koekenpan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn.
Nu moet het deeg blind gebakken worden. Dat wil zeggen, zonder vulling. Op deze manier is het deeg straks al gaar als de vulling erin gaat en krijg je een mooi stevige bodem (ook als je bladerdeeg gebuikt). Leg onderin je quicheschaal wat bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer 4 mm dikte en leg het in je quicheschaal. Zorg dat het overal dicht is en stevig aangedrukt. Leg nu bovenop je deeg nog een laag bakpapier en stort hierop je bakbonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet kan gaan rijzen in de oven. Als je geen bakbonen hebt, kun je ook een kilo grof zeezout gebruiken, dit kan gewoon in de oven en is nog prima bruikbaar als je het af laat koelen. Kijk natuurlijk wel uit dat het zout niet op je deeg komt! Zet de schaal zo`n 20 minuten in de oven op 180 graden C.
Meng met een mixer of garde de eieren, geitenkaas, room en tijm en doe hier een snuf zout en peper bij.
Als de bodem gaar is, haal je hem uit de oven en verwijder je de bakbonen. Als het goed is, heb je nu een mooie bodem voor je quiche. Beleg hem met een laag courgette en giet hier de helft van je geitenkaasmix overheen. Knijp de tomaatjes nog een beetje uit (zodat ze niet te nat zijn) en leg deze ook in de schaal. Leg hierop een laag courgette en giet de andere helft van de geitenkaasmix eroverheen. Strooi als laatste de pijnboompitjes erover en zet de quiche in de oven op 180 graden C. Bak de hem in zo`n 20-30 minuten gaar, hij is klaar als de vulling volledig gestold is.