|
Hollandse
kippensoep
Gevulde kippensoep
Griekse kippensoep
Surinaamse kippensoep
Voorbereiding:
Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en
wassen. Wortel schrappen en in plakjes snijden. Peperkorrels in
kommetje met bolle kant van (soepopschep) lepel kneuzen.
Kippenbouten in grote (soep)pan leggen. Groenten, 3 takjes
peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper,
laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij
schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen, eventueel schuim
met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op
vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.
Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek
vochtig maken en in zeef leggen (of fijne puntzeef gebruiken).
Bouillon boven andere pan zeven. Bouillon indien nodig ontvetten:
laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit
soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten
losmaken en in stukjes snijden of met twee vorken in draadjes
trekken.
Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel teveel aan vet wegdeppen met
keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven
pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in ca. 10 min.
zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en
door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met (veel) zout, peper
en citroensap.
Bereidingswijze
Soep met balletjes:
Voeg voor een rijkgevulde kippensoep aan dit basisrecept kleine
balletjes (kip)gehakt en een zakje fijne of grove soepgroenten toe.
Drie variaties op het basisrecept.
Gevulde kippensoep: Kook 125 g (met vlees of paddenstoelen gevulde)
ravioli of tortellini gaar. Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne
plakjes. Roer de bleekselderij, ravioli, 1 tl suiker, de inhoud van
1 blik tomatenblokjes (400 g) en eventueel een envelopje
saffraandraadjes door de kippensoep van het basisrecept. Laat de
soep nog 5 min. zachtjes koken.
Griekse kippensoep:
Vervang de vermicelli door 50 g rijst en kook de rijst in 15 min. in
de bouillon gaar. Voeg ook de stukjes kip toe. Klop in een kom 2
eieren met de Mixer schuimig. Klop er het sap van 2 citroenen
doorheen. Meng er een soepopscheplepel hete bouillon door. Roer het
eimengsel door de kippensoep. Warm het geheel al roerend zachtjes
door tot de soep lichtgebonden is, maar laat de soep niet meer
koken. Strooi er peterselie over en serveer er geroosterd stokbrood
bij.
Surinaamse kippensoep: Roer voor een stevige maaltijdsoep 300 g
pindakaas door de kippenbouillon van het basisrecept (zonder
kippenvlees). Verwarm het geheel tot een gebonden soep ontstaat.
Snijd 1/2 paksoi in fijne reepjes en voeg dat met de stukjes kip en
1 uitgelekt blik maïskorrels (300 g) toe. Laat de soep nog 5 min.
zachtjes koken en breng op smaak met sojasaus en sambal. Serveer met
fijngehakte selderij en cassavekroepoek.
|