Recept 26, Paddenstoelensoep met knoflookbrood.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 eetl. olijfolie
50 g boter
1 teen knoflook, fijngehakt
1 prei, in dunne ringen
1 eetl. fijngehakte tijmblaadjes
400 g kastanjechampignons, fijngesneden + 8 paddenstoelen om te garneren
10 g gedroogde porcini, 15 minuten geweekt in 80 ml kokend water
750 ml kippenbouillon
2 eetl. sojasaus
200 ml slagroom
Knoflookbrood:
1 stokbrood
150 g zachte boter
4 tenen knoflook
20 g peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Fluweelzachte slow soep als entree.
Bereidingswijze:
Snij voor het knoflookbrood het stokbrood in 2 cm dikke sneetjes, maar snij niet helemaal door.
Meng de knoflook en peterselie met de boter.
Besmeer de sneetjes aan beide kanten met knoflookboter en druk ze tegen elkaar aan.
Wikkel het brood in aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit voor de soep de boter in een grote pan op laag vuur.
Bak al roerend de knoflook, prei en de tijm 3-5 minuten.
Doe de fijngesneden paddenstoelen, porcini en het weekvocht, bouillon en sojasaus erbij en breng al roerend aan de kook.
Laat de soep 5-8 minuten sudderen tot de paddenstoelen gaar zijn.
Leg het stokbrood 10 minuten in de oven, open het folie en laat nog 2 minuten goudbruin worden.
Neem de pan met paddenstoelensoep van het vuur en pureer met een staafmixer glad.
Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Bak de 8 paddenstoelen in de overgebleven boter op hoog middelhoog vuur net gaar.
Bestrooi met zout en peper.
Schep de soep in kommen, besprenkel met olijfolie en garneer met de gebakken paddenstoelen.
Geef het knoflookbrood er bij.