50 g boter 1
eetl. olijfolie 3 grote uien, circa 1.3 kilo, in dunne ringen 2
teentjes knoflook, fijngesneden 1 eetl. bloem 1 l runder- of
kippenbouillon 6 dl droge witte wijn 1 vers laurierblaadjes 2 takjes
tijm 1 stokbrood, of ander witbrood in plakjes circa 180 g
versgeraspte Gruyère grof korrelig zeezout en versgemalen peper. |
Een bistro
gerecht pur sang, maar deze soep wordt ook met een andere traditie
in verband gebracht. Op franse huwelijken bijvoorbeeld.
Bereidingswijze
Smelt de boter en olie in een diepe pan op normaal vuur. Voeg de
uien toe en smoor deze in 15-20 minuten zacht. Voeg de knoflook en
bloem toe en schep beide een minuut door de uien. Voeg de bouillon,
wijn, laurierblad en tijm toe. Breng de soep aan de koop en voeg
naar smaak zout en peper toe. Laat de soep 1 minuut koken, draai het
vuur lager en laat de soep nogmaals 20 minuten zachtjes koken. Breng
eventueel nogmaals op smaak met zout en peper. De soep is nu klaar,
maar wint nog aanzienlijk aan smaak als hij nog minimaal 30 minuten
kan rusten. Verwarm de grill. Leg de plakjes stokbrood op een
bakblik en rooster ze lichtbruin onder de grill. Houd ze apart.
Schep de soep in ovenvaste kommen en leg er een paar plakjes
stokbrood op. Bestrooi het stokbrood met geraspte kaas en gratineer
het brood onder de grill goudbruin en borrelend heet. Serveer de
soep direct.
|