1 eetlepel
olijfolie
1 ui, gehakt
4 kipfilets, zonder vel, in hapklare stukjes
1 teentje knoflook, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen piment
1 blik van 400 g gehakte tomaten
450 ml hete kippenbouillon
200 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes en iets voorgegaard |
Verhit de olie
in een grote pan met dikke bodem en bak de ui ongeveer 10-15 minuten
met een snufje zout tot de snippers zacht zijn en beginnen te
karamelliseren.
Roer de stukjes kip door de zachte uitjes, bak ze goudbruin en
strooi er een flinke snuf peper en zout op.
Voeg de knoflook, tomatenpuree en specerijen toe, roer alles goed
door elkaar en giet de gehakte tomaten en de bouillon erbij. Leg een
deksel schuin op de pan, zodat er alleen een beetje stoom kan
ontsnappen, en laat de stoof langzaam aan de kook komen en indikken.
Draai het vuur laag en laat hem 20 minuten pruttelen.
Doe de sperziebonen bij de stoof en laat ze 5-8 minuten meekoken tot
ze gaar zijn maar nog wel beet hebben.
Opmerking:
Piment is een van de belangrijkste kruiden in de Libanese keuken.
Het zijn de gedroogde vruchtjes van de boom Pimenta Dioica en de
Britten noemen het allspice omdat het de smaken van kaneel,
kruidnagel en nootmuskaat in zich verenigt. Het geeft Libanese
gerechten hun kenmerkende warme en aardse smaak en is een subtiele
smaakversterker voor gerechten als deze kipstoof, die anders vrij
laf zou zijn. De truc is om de ui eerst een beetje te fruiten, zodat
het eindresultaat niet naar rauwe uien smaakt. De snippers moeten
tegen het karamelliseren aan zitten om de stoof extra smaak te
geven. Zorg ervoor dat de sperziebonen lang genoeg gekookt zijn
voordat je ze toevoegt - ze moeten zacht en flexibel zijn, niet
piepend en knapperig.
Ingezonden
door Mariska.
|