Recept 20

Indonesische spekkoek.

Ingrediënten voor 4-8 personen:

Spekkoek is een zoete Indische koekachtige lekkernij. Spekkoek vindt zijn herkomst uit de koloniale tijd van Nederlands Indië. De spekkoek is opgedeeld in laagjes van twee verschillende kleuren. De bereidingswijze van spekkoek is vrij ingewikkeld en neemt nogal wat tijd in beslag. Er zijn verschillende soorten spekkoek, met verschillende ingrediënten. Ga je zelf spekkoek maken, dan hebben we hieronder het recept van typische Indonesische spekkoek beschreven.

200 gram bloem
400 gram witte basterdsuiker
750 gram boter op kamertemperatuur
16 eieren
een snufje zout
4 theelepels kaneel
2 theelepels kruidnagel
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kardemom

Extra benodigdheden:
Drie grote kommen
Bakpapier
Een springvorm met doorsnede van 28 cm.

Bereiding:

 Verwarm om te beginnen de oven voor op 180ºC.
Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en zorg dat deze strak gespannen wordt.
Zorg ervoor dat de eieren in 2 kommen gesplitst worden. In 1 kom het eiwit en het eigeel in de andere kom.
Voeg een snufje zout toe aan het eiwit en klop het stijf.
Mix de boter (geen margarine) in de grootst beschikbare kom totdat hij wittig ziet.
Meng het eigeel één voor één door de boter.
Voeg ook de witte basterdsuiker aan dit geheel toe.
Voeg als laatste de bloem aan het geheel toe.
Zorg dat het een glad mengsel wordt.
Gebruik dan een spatel om het stijf geworden eiwit door het beslag te mixen.
Verdeel het beslag vervolgens in twee gelijke delen.
Doe de kruiden door slechts 1 van de twee delen.
Gebruik vervolgens het beslag met kruiden om de onderste laag van de spekkoek over de bodem van de springvorm uit te spreiden.
Dit moet een heel dun laagje worden.
Doe deze laag in springvorm 4 tot 5 minuten in de oven.
Daarna de springvorm uit de oven halen en een dunne laag van het witte beslag uitsmeren over de onderste gekruide laag.
Doe de vorm weer 4 tot 5 minuten in de oven.
Daarna kan weer een laag van het gekruide mengsel worden aangebracht en weer 4 tot 5 minuten in de oven bakken. Dit proces herhalen totdat het beslag op is.
Ingezonden door Kate.
Dit recept werd mede mogelijk gemaakt door: www.deindischecatering.nl