Recept 92, Tsjechië: schuimbrioches (nagerecht).

Ingrediënten voor 6 personen:

6 brioches
Banketbakkerscrème: 1 liter melk - 6 eieren - 125 g bloem - 150 g suiker - 50 g boter - 1 theelepel vanille-extract - 150 g gekonfijte vruchten - ½ dl kirsch
Schuim: 200 g suiker - 50 g geschaafde amandelen

Bereiding:

Maak de banketbakkersroom. Verwarm daarvoor de melk met de vanille. Breek 2 hele eieren in een kom. Breek de andere 4 eieren en scheid daarvan de witten van de dooiers. Bewaar de eiwitten. Giet de eidooiers in de kom. Klop de eieren met de suiker. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe en vervolgens de kokende melk in een dun straaltje. Doe alles in een pan op laag vuur. Laat ongeveer 5 minuten koken onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Meng er dan achtereenvolgens de boter, de kirsch en de gekonfijte vruchten door. Snijd elke brioche in 4 horizontale plakken. Doe op elke plak wat van de crème en zet de brioches weer in elkaar. Zet tenslotte het hoedje erop. Verwarm de oven voor op 210°C.
Maak het schuim klaar. Klop de bewaarde eiwitten totdat ze stevig zijn en doe er op het einde beetje bij beetje de suiker bij. Zet de brioches in een ovenvaste schaal, giet het schuim eromheen en garneer met de amandelen. Zet ze 10 minuten in de oven.
Koel bewaren tot het moment van serveren.