Recept 85, Spanje: tortilla met rode paprika.

IngrediŽnten voor 4 personen:

6 eetlepels olijfolie - 500 g aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) - 1 ui (gepeld en in stukjes gesneden) - 1 rode paprika (kleingesneden) - 5 eieren - 1 eetlepel gehakte verse peterselie - zout - versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe de aardappelen, de ui en de paprika in de pan. Leg de deksel op de pan en smoor alles boven een kleine hittebron in 15-20 minuten gaar, maar niet bruin. Schep alles af en toe om. Schenk het restant van de olie uit de pan en bewaar dit. Klop in een grote kom de eieren los. Meng het gesmoorde mengsel en de peterselie erdoor. Breng het eiermengsel op smaak met wat zout en peper en laat het 10 minuten staan. Maak de pan schoon met keukenpapier. Verhit opnieuw een dun laagje olie in de pan en verdeel het eiermengsel gelijkmatig over de panbodem. Bak de tortilla boven een matig vuur tot de onderkant bruin begint te worden, schud de pan af en toe heen en weer. Leg een groot plat bord op de pan en houd deze met een hand vast. Keer de pan snel om zodat de tortilla op het bord valt. Zet de pan weer op het vuur, voeg wat olie toe en laat de tortilla in de pan glijden, nu met de gebakken kant naar boven. Bak de andere kant lichtbruin. Laat de tortilla op een serveerschaal glijden. Serveer hem heet of op kamertemperatuur.
Serveertip:
Ook lekker als (koud)borrelhapje, een zogenaamde Spaanse tapa (dan is dit recept geschikt voor 8 personen).