Recept 68, Nieuw-Zeeland: pavlova (dessert).

Ingrediënten voor 10 personen:

6 eiwitten - 340 g suiker - 1 theelepel vanille-extract - 1 eetlepel maïsbloem - 1 theelepel azijn
Garnering: 5 dl geklopte slagroom (eventueel gesuikerd en geparfumeerd met marasquin) - 3 passievruchten - engelwortel, kersen op marasquin of amandelen

Bereiding:

Klop de eiwitten totdat ze goed stevig zijn. Voeg de suiker toe en blijf kloppen totdat de suiker geheel is opgelost. Het mengsel moet zeer stevig en consistent zijn. Voeg de vanille, de maïsbloem en de azijn toe. Verwarm de oven voor op 120°C. Spuit het mengsel met behulp van een spuitzak met een grove mond in concentrische cirkels op bakpapier zodat een soort schaal ontstaat met een doorsnee van 25 cm waarvan de buitenkant hoger is dan de binnenkant. Leg dit voorzichtig op de ovenplaat en laat het gedurende 60-75 minuten zachtjes bakken. De pavlova moet aan de oppervlakte knapperig zijn, licht gekleurd en zacht blijven in het midden. Laat de pavlova afkoelen en leg haar voorzichtig op een taartschaal. Vul de pavlova met de geklopte slagroom en dobbelsteentjes passievruchten en garneer met de engelwortel, de kersen of de amandelen.

Er bestaan vele variaties. Zoals deze:
Prak 6 bananen fijn en giet er 2 eetlepels cognac bij, meng goed dooreen, dek af en laat 1 uur staan. Voeg deze bananencrème toe aan 5 dl geklopte en gesuikerde slagroom. Voeg ook een dozijn kersen op marasquin toe. Vul met dit mengsel de pavlovaschaal en strooi er rijkelijk geraspte chocola en geraspte en gegrillde kokosnoot over.