Recept 32, Guyana: eiervla met ananas.

Ingrediėnten voor 4 personen:

7½ dl melk - 3 hele eieren en 10 eidooiers - 400 g fijne suiker - 2½ dl ananassap - 2 schijven ananas

Bereiding:

Giet de melk in een pan en breng haar aan de kook. Van het vuur afhalen en laten afkoelen.
Breek de hele eieren in een schaal en voeg de eidooiers toe. Klop ze met een garde. Voeg 300 g suiker toe terwijl u blijft kloppen totdat het mengsel wittig wordt en schuimig is. Voeg beetje bij beetje de melk toe en vervolgens het ananassap onder voortdurend kloppen totdat er een homogene, smeuļge massa ontstaat. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak een karamel klaar. Giet de rest van de suiker en 6 eetlepels water in een pan. Breng aan de kook en laat dit koken totdat er een lichtbruine karamel ontstaat. Giet de karamel in een cakevorm en bedek de bodem en de wanden ermee door de vorm in alle richtingen te wentelen. Giet de eiermassa in de vorm. Zet de vorm in een andere, grotere en hogere vorm. Giet water tussen de twee vormen tot halverwege de hoogte op de manier van een bain marie. Zet het in de oven en laat ongeveer 1 uur koken. Controleer of het gerecht gaar is met de punt van een mes. De mespunt moet schoon en droog blijven. Haal de eiervla uit de oven en laat afkoelen. Keer de vla voorzichtig op een schaal. Indien nodig, maakt u gebruik van een vochtig gemaakt mes dat u voorzichtig langs de wanden van de vorm haalt. Snijd elke schijf ananas in vieren en leg de stukken ter decoratie op de vla.
Dit dessert dient vers gegeten te worden. Het wordt gewaardeerd om zijn smaak en zijn frisheid in dit zonovergoten land. Voor de garnering kunt u gekonfijte kersen, geraspte engelwortel of muntblaadjes gebruiken.