Recept 15, Cuba: eieren uit Havana.

Ingrediënten voor 4 personen:

Saus: 125 ml (Spaanse) olijfolie - 1 kleine ui, zeer fijngehakt - 1 kleine groene paprika, zeer fijngehakt - 2 teentjes knoflook, zeer fijngehakt - 250 g tomaten uit blik, uitgelekt en fijngehakt - 2 Spaanse pepertjes, zeer fijngehakt - 2 eetlepels droge sherry - zout en zwarte peper
Eieren: 8 grote eieren - 4 eetlepels gesmolten boter - zout en peper
Garnering: 1 eetlepel peterselie, zeer fijngehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur en bak hierin de ui, de paprika en de knoflook, al roerend, 8-10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, Spaanse pepertjes en sherry toe en laat nog 15 minuten doorbakken, tot de massa enigszins is ingedikt. Strooi er dan zout en peper over.
Vet 4 ramequins of soufflévormpjes in met olie en verdeel de saus over de potjes. Breek in een kommetje voor elk potje 2 eieren. Schenk de eieren heel voorzichtig op het tomatenmengsel (de eidooiers moeten heel blijven). Lepel er 1 eetlepel gesmolten boter over. Bak de eieren in een voorverwarmde oven 10-12 minuten tot het eiwit gestold is en de eidooiers nog zacht zijn. Strooi er dan zout, peper en peterselie over en serveer onmiddellijk.