Recept 43, Het droomgerecht van de slager uit de Römertopf

Ingrediënten voor 4 personen:

100 g doorregen rookspek
400 g aardappelen
100 g worteltjes
100 g knolselderij
100 g prei
100 g ui
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 teentje knoflook
karwijzaad (kummel)
peper, zout
400 g varkensgehakt
karwijzaad (kummel)
peper, zout

Bereiding:

Week de Römertopf minstens 15 minuten in koud water.
Snijd het rookspek in dobbelsteentjes en verdeel die over de bodem van de Römertopf.
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes.
Snijd de worteltjes en de knolselderij in schijfjes en de prei en de ui in dunne ringen.
Plet het teentje knoflook.
Vermeng de groenten met de peterselie, de knoflook, wat karwijzaad, peper en zout.
Verdeel de helft van het groentemengsel over de dobbelsteentjes spek.
Kruid het gehakt met wat karwijzaad, peper en zout, vorm er 8 ballen van en druk die plat.
Leg de gehaktballen op het groentemengsel in de Römertopf en verdeel de rest van het groentemengsel over de gehaktschijven.
Schuif de Römertopf in een koude oven, stel de oven in op 220ºC. en laat het gerecht in ± 1½ uur gaar worden.