200 g gierst
2.5 tl Knorr Vloeibare Bouillon Groenten
300 g winterwortels
1 bosuitje
1 eetl. raapzaadolie
2 eieren
200 ml zure room
300 g diepvriesdoperwten
80 g geraspte belegen kaas
versgemalen peper
Extra nodig: ingevette ovenschaal |
Spoel de gierst
in een zeef en doe het in een pan. Voeg 2 theelepels van de bouillon
en 250 ml water toe. Breng alles aan de kook en kook in ± 20 minuten
gaar en al het vocht opgenomen is. Laat de gierst afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Schil de wortels, halveer ze in de
lengte en snijd de helften in plakjes. Maak het bosuitje schoon en
snijd in ringetjes. Verhit de raapzaadolie en bak de wortel al
omscheppend 3 minuten. Voeg de bosui toe en bak kort mee.
Splits de eieren. Klop de dooiers met de zure room in een ruime kom
los. Schep er de gierst, het gebakken wortelmengsel, de doperwten,
de helft van de kaas en ½ theelepel vloeibare bouillon door. Breng
op smaak met versgemalen peper.
Klop de eiwitten met de mixer met garde(s) stijf en vouw het eiwit
rustig door het gierstmengsel.
Doe het mengsel in de ingevette ovenschaal en bestrooi met de rest
van de kaas. Bak in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin
en gaar. Serveer met een gemengde salade naar keuze. |