Zweedse Ikea gehaktballetjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

We weten dat sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen”, reageert Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. ,,Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken. Bon appétit of smaklig måltid, zoals we dat zeggen in Zweden!” Recept vrijgegeven door Ikea zelf (20-4-2020).
Voor de gehaktballetjes:
500 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
1 ajuin, fijn gesneden
1 teentje look (geplet of gesneden)
100 g broodkruimels
1 ei
5 eetlepels volle melk
zout en peper
Voor de saus:
scheutje olie
40 g boter
40 g bloem
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml (slag)room
2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding:

Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.
Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden C.
Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen - frietjes, krieltjes of puree.