Kaasfondue.

Ingrediënten voor 4, 5, 6 personen:

300 g, 375 g, 450 g Emmentaler of Appenzeller
400 g, 500 g, 600 g Gruyère
1, 1,25, 1,5 teentje knoflook
300 ml, 375 ml, 450 ml, droge witte wijn
1, 1,25, 1,5 scheutje citroensap
1, 1,25, 1,5 glas kirschwasser of jenever
1, 1,25, 1,5 eetl. maïzena
versgemalen peper

Bereidingswijze en erbij te serveren:

brood
aardappelen voorgekookt in blokjes
witlof
bleekselderij
bloemkoolroosjes
broccoliroosjes
cherrytomaatjes
komkommer in blokjes
kleine gehaktballetjes of mini-slavinken (uiteraard voorgebakken)
miniknakworstjes
achterham in blokjes (vleeswaren)
blokjes pittige salami of andere pittige worst als chorizo
champignons (schoon gemaakt en gesneden)
Tortelini of andere pasta (voorgekookt)
Bereidingswijze:
Totale tijd: 20 minuten .
Stap 1
Rasp de kazen.
Stap 2
Wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook. Schenk de wijn en citroen in de pan en verwarm het.
Stap 3
Voeg al roerend de kaas in porties toe en laat het smelten. Leng de maïzena aan met de kirsch en voeg toe aan de kaas.
Stap 4
Breng de fondue al roerend aan de kook en breng het op smaak met peper. Zet de fondue op tafel op een warmhoudplaatje.
Kaasfondue serveren
Kaasfondue serveer je natuurlijk in een pan die je warm houdt op een vlammetje. Op die manier blijft de kaas gesmolten, wel zo handig. Brood is het meest bekende bijgerecht om het mee op te peuzelen. Terwijl je het eigenlijk kunt serveren met alles wat je lief is. Denk aan aardappelen, witlof of cherrytomaatjes. Op die manier is het ook een mooie manier om je koelkast te leggen, waardoor je niks hoeft weg te gooien en je meteen voedselverspilling tegengaat.
Tip: Bij kaasfondue blijft de kaas beter om het brood zitten als het iets gedroogd is. Snijd het brood dus van te voren en laat het even staan, zodat het niet meer supervers is.
Kaasfondue variaties
Wil je eens wat verrassender uit de hoek komen dan de typisch Zwitserse kaasfondue volgens de ‘regels’ van weleer? Maak dan eens vijfkazenfondue, waarin je naast Emmentaler en gruyère ook andere kaassoorten vindt. Wil je de twee bekende kazen voor kaasfondue helemaal achterwege laten, probeer dan eens de geitenkaasfondue met Hollandse dippers. Wil je kaasfondue ook aan kinderen kunnen voorschotelen (of neem je zelf liever geen alcohol), dan hebben we een heerlijk recept voor kinderkaasfondue, waarbij je absoluut niet hoeft in te leveren op smaak.
Vlees of vis
Heb je er weleens aan gedacht om vlees of vis te serveren bij de kaasfondue? Gebakken garnalen zijn een topper wat mij betreft, al overtreffen ze gehaktballetjes niet. Het is zo lekker om dit even in de kaas te dippen.
garnalen (gebakken)
gehaktballetjes (gebakken, mijn persoonlijke favoriet)
ham in blokjes
salami in blokjes
blokjes droge worst
Extra smaak!
Tot slot is het ook lekker om iets extra’s aan het kaasmengsel toe te voegen zodat het net wat meer smaak heeft. Denk hierbij eens aan:
fijngesneden bieslook
ringetjes lente ui
ham in blokjes
salami in blokjes
mosterd