500 g courgettes
500 g aubergines
1 kg aardappelen
500 g pommodore
1,5 kg gehakt
2 grote uien fijngesneden
1,5 kop olijfolie
4 koppen zonnebloemolie
1 eetlepel boter
1/2 kop peterselie fijngesneden
1 kop geraspte kaas
1 kop wijn
peper en zout
voor de bechamelsaus:
2 liter volle melk
9 eetlepels meel
3 eieren
4 eetlepels boter
1 kop geraspte kaas
peper, zout |
De oven voorverwarmen op
200ºC. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de
lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in
plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine
en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op
keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De ui fruiten in
olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn,
pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Tien minuten
laten smoren.
De bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout
en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een
garde, als dit een glad papje is, in een keer de 2 liter melk erbij
gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het
vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed
door elkaar roeren met een garde.
Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar
de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas
strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het
gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje
aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt
in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op
dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De
schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is
de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden. |