Sushirijst: was de rijst,
breng de rijst met 3½ dl water en een ½ theel. zout aan de kook.
Laat de rijst afgedekt zachtjes gaar worden (ca. 20 min.). Meng de
azijn met de suiker, de rest van het zout en de mirin. Voeg dit aan
de gaar gekookte rijst toe en laat de rijst al roerende met een
grote spatel afkoelen.
Sushi: Snijd de tonijn in lange dunne repen van ½ cm dikte. Verdeel
de rijst, spinazie en tonijn in 12 porties. Leg een vel nori op een
Japans sushimatje. Verdeel een portie rijst gelijkmatig over de hele
breedte van het vel, maar houd aan de bovenkant 2 cm vrij. Strijk
over de hele breedte, op het midden van de rijst een dunne streep
wasabi.
Verdeel een portie koude spinazie over de rijst en strooi er wat
sesamzaad over. Leg repen tonijn over de hele breedte op de
spinazie. Rol de sushi met behulp van het matje stevig rond de
tonijn. Maak nog 11 rolletjes. Snijd elk rolletje in 4 stukjes en
zet ze rechtop op 6 bordjes.
Serveertips:
Variatie: vervang de tonijn door zalm of krab. Bestrooi de spinazie
met Japanse citroenpeper (toko). |