Breng in een
ruime pan een flinke laag water (met een scheutje ketjap asin of wat
zout) aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten
gaar. Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten
laten staan.
Snijd ondertussen de speklapjes in brede reepjes.
Maak de shii-takes schoon en halveer ze.
Pel en snijd de knoflook in smalle plakjes.
Schil de gember en snijd in smalle reepjes.
Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden. Voeg
een scheutje wokolie toe en wok de speklapreepjes in ca. 8 minuten
gaar en krokant. Giet het overtollige vet af. Voeg de knoflook, de
gember, de preiringen en de shii-takes toe en wok deze 3 minuten
mee.
Schep de roerbaksaus erdoor en laat het gerecht nog 2 minuten
pruttelen.
Schep de gewokte babi pangang en de warme rijst in diepe borden of
kommen.
Serveer tips:
Zet Gebakken Uitjes, Seroendeng, Ketjap en/of Sojasaus, Sambal,
Atjar en Kroepoek op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en
erbij te nemen.
Variaties:
Vervang de shii-takes door (gemengde) champignons, voeg met de saus
een scheutje gembersiroop toe. |